2014. január 26., vasárnap

Ahova még nem ért el a gasztroforradalom

Pikant Étterem, Tata



Tatán az Építők Parkjánál található, frekventált részén a tópartnak. Felkapott étteremnek számít a tavak városában. Hétvégén, ha nem akar az ember a galérián (azt a pincérek sem akarják) ülni, vagy a konyhai csapóajtó szelét érzeni az arcán, akkor foglaljon asztalt. A hely hangulatos, átesett néhány ráncfelvarráson az elmúlt tíz-tizenöt évben.

Szombat este érkeztünk, nem volt hely a hangulatosabb "látvány étkezde" részben, csak két homályos boksz volt üres. Teríték nélkül, erős kontrasztban a másik résszel.


Az előételek között kacsamáj, tatár beefsteak, grillezett kecskesajt. A leves és a többi tétel is hasonlóan hagyományos képet mutat, nem túl kreatív, de mindenki talál az ízlésének valót.
A borlap a  Zwack Izabella Borkereskedés ajánlatát kínálja.

Kezdésnek egy Póréhagyma krémleves sajtos pirítóssal  és egy Kacsamáj hidegen zsírjában, tepertővel, fonott kaláccsal, friss kerti zöldségekkel került az asztalra. 

Póréhagyma krémleves sajtos pirítóssal (890 Ft)

Az igazság az, hogy elég régen voltam a Pikantban. Emlékeim szerint előremutató volt a konyha és a környék élvonalába tartozott.
Az előétel és a leves gyorsan jön. A leves langyos, nem túl izgalmas, lapos. A tejszín elnyomja a hagymaízt. Felejthető. 
A kacsamáj rendben volt, nem túl  hideg, de nem is szoba hőmérsékletű, jól kijönnek az ízek. A tálalás színes. A fonott kalácsnak nem tett jót a mikró. A friss péksüteménnyel körített ételek mindig vonzanak. Hmm, valami házias kreatív jóság.....helyett, szétmikrózott kommersz kalács. Az első fele még téphető volt, aztán az idő kíméletlenül megkeményítette. Így a másodikhoz a pincér segítségét kértem, aki megnyugtatott, nem kell pirítósként értelmeznem a kalácsot, hoz másikat. Nos azt már alacsonyabb watton mikrózták...

Kacsamáj hidegen, zsírjában, tepertővel, fonott kaláccsal, friss kerti zöldségekkel (1790 Ft)

Egyes főétel:  Ínyenc sertéstekercs hagymás csülökkel töltve, sajtos burgonyával. A hús finom, a csülök és a sajt aránya jól eltalált. Minden falat tartalmaz minden ízt, amit vártam. Ez a hústekercs hozta az elvárt szintet, erős, jellegzetes csülkös benyomás. Ezzel ellentétben a sajtos burgonya, valójában főtt krumpli jellegtelen masszával, aminek távolról sem volt sajt íze. A hagymadarabok ellenére tökéletesen neutrális. Nincs miért megenni. Megmarad. 

Ínyenc sertéstekercs hagymás csülökkel töltve, sajtos burgonyával (1990 Ft)

A másik fő fogás: Baconbe tekert jércemellfilé fokhagymás tejfelben átsütve, burgonya krokettel. 
A húst ízlelve a baconből csak a sósság jön át, erősen pirult sajt ízzel és megjelenik a tejföl is, de inkább csak állagban, mint ízben.
Közelítsük meg pozitív oldalról, a húsban benne van az anyag és lehet, ez a Pikant törzsvendégeinek elég is, hiszen a hely tele van. A lélek hiányzik valahogy az egészből. Nincs meg a nagyszerűségre törekvés valami éhség arra, hogy mutassunk valamit. A színvonal nem romlott az elmúlt tizenöt éveben, de nem is javult. Közben viszont történt a magyar gasztronómiában ez-az, még Tatán is van két olyan étterem (a Gottwald és a Platán), ami belekerült a Gault&Millau kalauzba.

Baconbe tekert jércemellfilé fokhagymás tejfelben átsütve, burgonya krokettel (1990 Ft)

Tele vagyunk, de valami desszertet csak  kellene kóstolni, hátha valami ütős édességbe botlunk. Legyen a Tiramisu, ahogy mi készítjük. 

Tiramisu, ahogy mi  készítjük (890 Ft)

Nos, ahogy ők készítik az nagyon emlékeztet a Tescós porból készült, kezdő háziasszony első próbálkozására, a konfekció babapiskóták pedig úgy kandikálnak ki a szélén, mintha menekülni próbálnának. A egyetlen pozitívuma, a némi vitamint tartalmazó gyümölcs díszítése volt szegénynek. A mascarpone jelenlétét nyomokban sem éreztük.
A kiszolgálás nem tett hozzá és nem is vett el az élményből. Funkcionálisan udvarias.
Sajnos a Piknat-ot elkerülte a gasztroforradalom, messziről. Továbbra is jól lehet lakni és igyekeznek szépem feltálalni az ételt, de ennél sokkal többet vártam. 
Az étlap elején írva vagyon, hogy a vendéglátást művészetnek tekintik. Ezt le kellene ülni és értelmezni a csapattal együtt. Tíz éve hihetően hangzott, de most nem jött át.

Értékelés: 5/10

http://www.pikant.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése